Podcast maken voor docenten

Kopen

Podcast maken voor docenten

De eerste online podcast cursus is speciaal geschikt voor docenten van VO, MBO en HBO. De cursus 'podcast maken voor docenten' is beschikbaar per 1 juli 2020. De prijs is 149 euro, ex BTW. Meld je aan voor 1 juli 2020 en ontvang de early-bird korting en je betaalt slechts 99 euro, ex BTW.

Kopen

Delen

Maak lijst van bronnen waar mensen over jou en jouw podcast kunnen lezen

Je hebt ongetwijfeld favoriete websites of een een favoriet magazine waar je graag iets over jezelf wilt terug lezen.

Valkuilen
Valkuilen

Belangrijkste valkuilen zijn dat je: 1. alles tegelijk wilt doen 2. dat je niet alles tegelijk kan doen, bijvoorbeeld omdat je nog onderdelen moet oefenen 3. dat je daardoor helemaal stopt met het leren van alle stapjes die je moet zetten

Geniet van dit nieuwe avontuur

Onze tips: ook wij begonnen ooit zonder enige vorm van ervaring. Indien je pas begint hoef jij niet morgen direct al je eerste perfecte podcast live te hebben. En je eerste podcast zal ook niet foutloos gaan. Dat is ons in elk geval niet gelukt.

Evalueer jouw sterke en zwakke punten

Je kan niet overal goed in zijn. De gesprekken zijn (en blijven) het allerleukste om te doen. De rest is niet altijd leuk, maar kost wel veel tijd.

Adverteren: vergroot jouw bereik

Dit is een manier om jouw boodschap bij jouw doelgroep onder de aandacht te brengen.

Publiceer regelmatig

Kies je eigen ritme. Communiceer aan je publiek hoevaak je verwacht te publiceren, per dag, per week of per maand. Dan weten je toehoorders wat ze van jou kunnen verwachten.

Na de opname: een goede edit is erg belangrijk
Na de opname: een goede edit is erg belangrijk

Daarvoor gebruiken wij Adobe Audition.

Hosting eindproduct: jouw podcast

Voor de hosting gebruik ik Transistor.fm. Daarmee kan je je podcast makkelijk delen met o.a. Spotify en YouTube.

Maak een lijst met gasten die je graag wilt spreken

Er zijn vast mensen die jij persoonlijk kent, die jij graag zou willen raadplegen voor hun kennis en ervaring. En er zijn vast mensen die jij (nog) niet persoonlijk kent waarmee je wel eens zou willen spreken. Voor het behouden van het overzicht daarbij gebruik ik Airtable.

Maak jezelf vindbaar

Je podcast staat nu live, maar je publiek moet deze wel kunnen vinden. Hoe?

Controleer jouw statistieken

Het is erg fijn om te zien dat jouw podcasts werkelijk beluisterd worden. In Transistor.fm kan ik zien hoe vaak een episode is gedownload.

Verwerk Call To Action

Een CTA is erg belangrijk indien je wilt dat jou publiek reageert op jouw verhaal. Bijvoorbeeld om een comment te plaatsen bij de podcast.

Zorg tijdens opname voor goede audio kwaliteit van de podcast

Voor online interviews gebruiken wij Squadcast.fm. Hiermee kan je twee aparte audio streams opnemen. Handig tijdens het editten in Adobe Audition.

Bereid je gast voor op het gesprek

Het is handig om van tevoren, dus samen met je gesprekpartner, enkele vragen op te stellen aan de hand waarvan het gesprek zal plaats vinden. Op die manier wordt het gesprek volledig gestuurd in de door jullie beiden gewenste richting.

Jouw eerste publicatie

Belangrijk is dat je beseft dat een podcast altijd beter kan of anders had gekund. Op enig moment moet je beslissen: het is goed zo. Zie het als een leerproces. Het is erg spannend om je eerste publicatie live te zetten.

Kies voor elke aflevering onderwerp dat jouw publiek aanspreekt

In het begin ken je jouw publiek wellicht nog niet goed. In het begin geldt: doe vooral wat jij zelf interessant vindt. En daarmee trek je vanzelf je eigen doelgroep aan en kan je eigen publiek jou vinden. Wij gebruiken Airtable en Excell om overzicht te bewaren.

Experimenteer met verschillende soorten sociale media

Is Instagram helemaal jouw ding? Leef je uit en durf te experimenteren! Je kan Social Media Monitoring automatiseren met software zoals Hootsuite, Recurpost, OBI4wan of Coosto.

Luister naar je publiek
Luister naar je publiek

Het is erg belangrijk om te weten hoe je publiek reageert op je podcast. Lees dus alle commentaren en reageer indien dat nodig is.

Maak aanvullende inhoud

Schrijf een blogpost met daarin bijvoorbeeld een leuke anekdote. En plaats dat op Fb, Twitter, Instagram of LinkedIN groepen.

Begin met een geweldige titel

Daarbij zou ik vooral iets kiezen wat jou zelf aanspreekt en waar jij energie van krijgt. In eerste plaats maak je naar mijn idee iets voor jezelf. Dat je dat deelt met anderen die dat vervolgens ook leuk vinden is in eerste instantie bijzaak.

Kopen